A menüsor meg azért terebélyesedett, mert amikor odaadták
a jószágot, kiderült, hogy minimálfeldolgozáson esett át, azaz
rajta a feje, szárnya, nyaka, lába meg minden, ami ehető -
sőt néhány, emberi fogyasztásra alkalmatlan elemet is hazavittünk
pénteken. Tehát: mi legyen a szárnyakkal, nyakkal, úszólábakkal?
Ezek persze abszolúte teoretikus kérdések voltak, mivel amint
megláttuk a piacon a delikvenst, azonnal tudtuk, hogy ez minőségében
más lesz az egyszerű libasültnél. A nyaka adta a töltött libanyakat,
a szárnya, az aprólék, a zúza, az úszóhártyák több fogást is
generáltak, úgymint ludaskása, libaaprólék leves (a libamáj
sütve meg kevéske töpi része volt az eredeti, a végsőhöz képest
igencsak szegényesnek mondható menünek is).
Az aggodalom egyébiránt nem volt alaptalan, mert mire
a túrásra került a sor, az eredetinek kétszeresére duzzadt
csapatot kellett jóllakatni - a Macek ezúttal nem volt
a libapusztítók között. A célegyenes kellően hosszúnak
bizonyult, mert az előző éjjeli felnégyelés, besózás, hűtőbe
helyezés, mindeközbeni vörösbor fogyasztást követően másnap
- szombaton - a pótlólagos beszerzések után gyenge hat
órát sült a madár. Itt azonban elkövettünk egy, a vacsora
kimenetelére nézve súlyosnak is nevezhető baklövést. Valamitől
azt gondoltuk, hogy a szóló combnak nem kell annyi
kvarcolási idő, mint a teljes állatnak, így azokat csak
két órával később
helyeztük a szoláriumba - ennek meg is lett az eredménye.
Míg az egyben sült
állat minőségét illetően, hát hogy is érzékeltessem, nem
szeretnék álszerény
lenni, így maradnék csak az egyszerű, de kifejező "fenomenális" jelzőnél,
addig a szóló combok megragadtak a "kurva jó" szinten.
Így, aki az elején
rárabolt a combra, mondván nem kell annyit tökölni, amíg
egy még ehető, de
nem pofátlanul nagy darabot leszakít a testről, meg nem
is lesz kötésig
zsíros, hát az minen kétséget kizáróan rosszul járt. |