|
Szerző |
Üzenet |
< / szerintem / vakteszt: száraz fehérbor |
|
Elküldve:
2007.05.4. | 11:23
|
|
|
|
Közben beszéltem Csabával, aki beszélt Tamással, aki nem szeretne lemaradni a kóstolásról. Tehát a kóstolás 8-9 között kezdődik, Tomziék érkezésével. Kimostam boros üvegeket, azokat elláttam számozott címkékkel. Üvegek-borok összepárosításának feladatát múltkor hogy oldottátok meg? Az nem vesz részt az értékelésben? Én egyébként vállalom, ilyen feltétellel is. Ennivaló lesz, különböző kenőkés kenyerek (tojásos, padlizsános, márványsajtos), de lehet bővíteni a repertoárt, ha valakinek még van érkezése. |
|
|
|
|
|
 |
|
Elküldve:
2007.05.4. | 11:27
|
|
|
|
ildi írta: |
Akkor aki nincs feliratkozva esetleg nem is tud róla? Az első körben mindenki kap értesítést, ugye?
|
Igenn annak is tudnia kell róla, aki nincs feliratkozva, mert küldtem egy csoportos értesítést a téma indulásáról (ahogy szoktam), benne a topikra mutató linkkel (tehát csak kattintani kellett, keresni sem). Ennek követésére senkit nem írtam fel erőszakkal, hisz a lényeg ott van az első bejegyzésben, többet tulképp nem is kell tudni.
Jó lett volna, ha a Csaba azt is odaírja, hogy mindenki jelezze részvételének bármilyenségét, azt is, ha jön, azt is, ha nem, mert ez most valamelyest számít (ha másért nem, hát az előzőekben elmondott "kire várunk még?" miatt).
És persze az nem jöhet, aki nem írja ide, hogy "jövök" :-) (viccesen kötekedőknek: nem pont ezzel a szóval, hanem ilyen értelemben :-) |
|
|
|
|
|
 |
|
Elküldve:
2007.05.4. | 12:21
|
|
|
|
a kóstolás 8-9 között kezdődik, Tomziék érkezésével.
|
Na, megvan a lényeg, ezt szerettem volna hallani, most már tudom magam tartani a mihezképesthez. És ezt nagyjából azt jelenti, hogy én is csak akkortájt érkezem, mondjuk 8-ra. Várjatok meg, jövök (leírtam! :-)
Üvegek-borok összepárosításának feladatát múltkor hogy oldottátok meg? Az nem vesz részt az értékelésben?
|
Említettem, hogy duplakulcsos a titkosítás, és pont azért, hogy mindenki részt vehessen a kóstolásban. A dolog roppant egyszerű, nem kell hozzá speciális célszerszám (csak egynél több ember, de azzel asszem nem lesz gond), majd ott a helyszínen megejtjük a szükséges lépéseket. Az első persze az, hogy minden bor ott legyen, tehát ezzel is meg kell várnunk az utolsó befutót, de nem baj, mert hamar megy a könyvelés (ki van próbálva, hiszen már múltkor is). |
|
|
|
|
|
 |
|
Elküldve:
2007.05.15. | 14:20
|
|
|
|
Elkészültek a táblázatok, látható a lényeg, összegződött a megtapasztalás (ha ez az volt egyáltalán, és nem csak tömegpszichózis), bele van vésve a falba.
Ide meg jöhetnek a személyes élmények, megjegyzések, bármik. És ez most tényleg jól jönne, mert arra sajnálatosan nem maradt idő, hogy együtt értékeljük ki a dolgot, pedig az lett volna az igazán érdekes része.
Egyes szavakat nem tudtam kivenni a papírlapokon, így bármiféle korrekciós javaslatot elfogadok (de az emailben jöjjön, ne ide a topikba), valamint egyes borok pontos megnevezése is hiányzik (nincs pince, nincs évjárat), ami vagy nem is hangzott el, vagy csak én nem hallottam. Némely palackról éppen emiatt nincs kép sem, de van amelyikről a teljes neve ellenére sem találtam.
Néha a pontszámokat sem tudtam kivenni, így ha most adnánk össze, akkor esetleg más jönne ki, de ezzel nem kell foglalkozni, mert a végösszeg az, ami akkor elhangzott, azt osztottam vissza az átlagok kinyerése érdekében.
A személyes értékelőlapokat nem gépeltem be, mert semmi jelentős információt nem hordoznak a már elkészített summázó, és boronkénti táblákhoz képest. Alkalomadtán majd visszakaphatja, aki szeretné, őrzöm a következő találkozóig. |
Legutóbb anda szerkesztette (2007.05.16. | 12:20), összesen 1 alkalommal |
|
|
|
|
 |
|
Elküldve:
2007.05.16. | 12:11
|
|
|
|
Nagyon korrekt összegzés. Csak az ízlelőbimbóinkat elnyomta a sok szakértő hümmögés, köhécselés, hoppázás... Na majd legközelebb. |
|
|
|
|
|
 |
|
Elküldve:
2007.05.17. | 19:11
|
|
|
 papírkutya
|
|
Nagyon élvezetes összegzés.
Nem kis munka, de megérte.
Köszönjük. |
|
|
|
|
|
 |
|
Elküldve:
2007.05.17. | 20:51
|
|
|
|
Ha valaki mégegyszer leírja a "Nagyon ... összegzés" szóhalmazt, akkor felborulok, és messzire gurulok!
Más: szerintem is nagyon szép összegzés született és ennek meg kellett születnie, mert a vakteszt alapvető célja éppen valamiféle tanulság levonása lenne, szerintem. Legalábbis részben ilyesmi célzattal vetettem fel annak idején, hogy csináljuk. Hisz egyébként bármikor összejöhetnénk bort inni (amit mégsem teszünk, mert akkor esetleg alkoholizmussal vádolnának minket, vagy simán csak léhasággal).
Elsődleges titkos várakozásom az volt (ahogy ezt már többeknek említettem párszor), hogy meglepetésekben lesz részünk, hogy kiderül a sznobizmus, meg felszínre tör az őszinteség. Hiszen kevesen mernék azt mondani egy 4-500 forintos borra, hogy az milyen zseniálisan finom, és nem valószínű, hogy büszkén vinnék minden összejövetelre, mint elképesztő felfedezést. Én meg sem vennék ilyet, bár borszaküzletben még nem is láttam hasonló árcédulát (talán már az is sznobizmus, hogy oda járok?).
Szóval jó játék ez, gyakrabban kellene csinálnunk, hogy többet tanuljunk (a saját ízlésünkről), hogy még több olyan borral találkozhassunk, amiről nem is hallottunk, meg persze, hogy együtt lehessünk (most elmorzsolok egy könnycseppet, én, az érzelmi autista ).
Konkrétan: én vittem az egyik "Légli 333"-at, mert mostanában szeretem, gyakran veszem, és kíváncsi voltam, mit tud, ha nem tudom. Hát meghökkentően keveset, én magam is lepontoztam, mindkét alkalommal (gratulálok magamnak, hogy ugyanannyi pontot adtam neki az ismétléskor is). Ugyanakkor ez mégsem annyira meglepő, mert szerintem spéci bor, érdekes házasítás, és éppen ez tetszett meg benne. Valószínűleg pont az a savanykás frissesség vonz benne, ami súlyosabb társai mellett már negatívumként bukkan fel, és lenyomja a rangsorban. Ettől én továbbra is venni fogom, amíg kapható, mert a fehérekben inkább a könnyed és friss tételeket szeretem (szemben a vörösökkel, ahol a súlyosabb darabok jönnek be).
Most hirtelen ennyi, majd még gondolkozom, de közben feldolgozom a korábbi vörösboros vakteszt anyagát is, mielőtt végképp feledésbe merül minden azzal kapcsolatos emlék (vagy már késő?). |
|
|
|
|
|
 |
|
Elküldve:
2007.05.18. | 16:44
|
|
|
|
Ne felejtsétek el, hogy merényletet követtünk el a borok ellen, amikor nem lettek megfelelő hőmérsékletűvé hűtve. Lehet hogy András a te Léglid is jobban szerepelt volna. Mindenesetre az első helyezett 25 fokosan is tudta amit tudott. Ki akar beruházni egy borhűtőbe? Összedobjuk?  |
|
|
|
|
|
 |
|
Elküldve:
2007.05.18. | 16:46
|
|
|
|
egy nem lesz elég - mindenkinek kell, ráadásul mobil változatban  |
|
|
|
|
|
 |
|
Elküldve:
2007.05.18. | 17:12
|
|
|
|
Mondok egyszerűbbet, ami már meg is van oldva: mindenki vegye meg a bort előző nap (vagy akár hamarabb, bocsánat), és tegye be otthon a saját hűtőszekrényébe, ami biztos van neki (tegye fel a kezét, akinek nincs!), közvetlenül indulás előtt vegye csak ki. A fogyasztás helyszínén szintén van hűtő, és akkor abba meg beletenni megérkezéskor. Ha nem fér el mind, akkor kádba hideg víz, és a többit oda bele.
Ez mindenképp jobb eredményt ad, mint ha simán csak állnak a szobában a földön a palackok. Szerintem.
Ha ez nem megy, akkor felejtsük el a fehérborokat, és koncentráljunk csak a vörösekre, amellyekkel nincs efféle probléma. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban Nem szavazhatsz ebben fórumban
|
|