|
Szerző |
Üzenet |
< / vendékönyv / guestbook / Pétank a la francaise |
|
Elküldve:
2005.06.15. | 19:50
|
|
|
|
A korábbi élménybeszámolókból és hozzászólásokból is kitűnik, hohy a koomam.hu lelkes alkotói többek között a pétanque - vagy akár pétank - nevű játékért is odavannak. Épp ezért a következőkben - külsős megszólalóként - megpróbálom felvázolni múlt szombati pétank-élményemet, elsősorban okulásul...
Szóval ezen a felhősnek indult, de napsütésessé vált szombati napon került megrendezésre a Budapesti Francia Intézet szervezésében a Samedi de pétanque nevű rendezvény, ami elvileg egykori ösztöndíjasok számára kiírt pétank versenynek indult, de gyakorlatilag bárki részt vehetett rajta.
Kezdés reggel 10 órakor, ami majdnem meghiusította a részvételemet, de végül sikerült legyűrnóm a fáradtságomat, sőt azon is túltettem magam, hogy ez volt az első olyan nap, amikor gyakorlatilag megbénült szép fővárosunk tömegközlekedése a felújítások miatt. Mindegy - elindultam, odaértem, bár egy kicsit késve.
Az Intézetben regisztráltam magam, és ennek örömére a szervezőktől a következőket kaptam:
- egy croissant
- egy szalmakalap.
A crosissant-t gyorsan elfogyasztottam, majd megpróbáltam a szalmakalappal is kezdeni valamit, de ezt sajnos lehetetlenné tette a mérete. A hivatalos közlés szerint 60-as volt a kalap, és ezzel kapcsolatban csak annyit jegyeznék meg, hogy bár nem ismerem a homo sapiens sapiens pontos definícióját, de az biztosan szerepel benne, hogy "fejmérete legeljebb 59"... A résztvevők nagy többségét alkotó franciákat ez sem zavarta, az Intézet előtti téren ugyanis fél 11 környékén már 50-60 szalmakalapos, croissant-t rágcsáló emberkét lehetett látni, akik nehezen tagadhatták volna le, hogy a híres Hexagone szülöttei...
A jeles alkalomra 5 pétanque pályát alakítottak ki, kettőt az Intézet előtti téren, hármat pedig a Jardin de Paris névre hallgató étterem udvarán a Fő utca másik oldalán. Szabályoknak megfelelő méretek, murva, nagy lelkesedés, hármas csapatok - ez utóbbit a triplette névvel illették a szakmabeliek... Minden adott volt a pétank-versenyhez.
Most pedig személyes élményeimről. Az első meccset megnyerte a csapatom - csak az annalesek kedvéért: a 12-es - de utána egy kisebb gödör következett a teljesítményben, ugyanis a második meccset 13-1 arányban elvesztettük, és az volt a meglepő, hogy miképp sikerült 1 pontot csinálnunk. Ez annyira elkeserített, hogy rögtön megpróbáltam magyarázatot keresni a történtekre, és ez sikerült is, ugyanis kiderült, hogy az ellenfél csapatában volt egy egykori válogatott, aki a pétanque-pályák kialakításáért felelt... - így azért könyebb volt feldolgozni az élményt, nem mintha nem tudnék bárkitől kikapni bármennyire bármikor... A teljesen érthetetlen bajnoksági szabályok alapján ezek után a vigaszágra kerültünk, itt nyertünk egy meccset, de nagyon éhes lettem, és csapattársaimmal együtt elmentem ebédelni - sajnos ennek az lett az eredménye, hogy lekéstük a meccs kezdési időpontját, így diszkvalifikáltak. Ez volt.
Ja és még két dolog a végére. Az este egy későbbi szakaszában egy budapesti szórakozóhelyen vagy megdőlt a homo sapiens sapiens fenti definíciója, vagy egy emberhez nagyon hasonlító egyéb élőlényt találtam, de a szalmakalap valakinek a fejére illett. Ezen kívül megnéztem a szabályzatot, és ha az ember késik, akkor nem diszkvalifikálni kell, hanem büntetőpontokat adni, szóval fellebbezek.
Egy szó mint száz, jó játék ez a pétank...
Saját élményeit lejegyezte: Pál |
|
|
|
|
|
 |
|
Elküldve:
2005.06.16. | 08:54
|
|
|
|
köszönjük ezt a vidám, és élvezetes beszámolót egy igazi versenyről, amilyenen mi magunk eddig még nem vettünk részt, mert bár tavaly testületileg kilátogattunk a millenárisra a valahanyadik sörös-boros (tényleg ez a neve!) kupára, eleve úgy indultunk neki, hogy csak terepszemlézünk, mert az valószínűleg rosszul esne, ha már az első megmérettetésünk alkalmából nagyon utolsók lennénk. ezért csak megfigyelőként vettünk részt, megnéztük, milyen az átlagos színvonal. ez utólag megítélve nem tűnt túl magasnak, és egy-két igazán teheséges embert tartalmazó csapattól eltekintve nagyjából a magunk tudását láttuk megvillanni, így eldöntöttük, hogy a következő rendezvényen már nevezni is fogunk.
a diszkvalifikálás miatt fogadd együttérzésemet, nem tudom, mit képzelnek ezek a hüje franciák, alapos táplálkozás nélkül hogyan lehetne magas színvonalt produkálni? ha fellebbezel, akkor megyünk veled, ha kell, akár strasbourgig is! :-)
a megnyert meccsnek meg kifejezetten örülök, hiszen valamennyire saját nevelésnek tekintelek, tekintve, hogy elmondhattam neked sóstón a szabályokat, láthattam botladozó kezdő hajításaidat (óh, istenem!), és tanúja lehettem annak, hogy az első játékodat meg is nyerted :-)) |
|
|
|
|
|
 |
|
Elküldve:
2005.06.16. | 11:32
|
|
|
|
Ó Pál köszönöm a beszámolót! nagyon tetszik!
egyben indítványozom, felvetem, ha a nyári-őszi petank szezonban ismét összejövünk -és össze fogunk- te is kapsz értesítést róla, ha akarsz, tudsz, gyere...
Kata |
|
|
|
|
|
 |
|
Elküldve:
2005.06.16. | 12:16
|
|
|
|
Kedves Pál!
Ha nem ajándékoztad el ama szórakozó helyen a szalmakalapot, igénybejelentéssel élnék. Elképesztő utánajárást jelent Dugó 60-as fejére bármely fejfedőt beszerezni, így ez minket érdekelne. Nemtom, ez most szerintem a homo sapiens sapiens definícójára van hatással, mert dugó elég emberszerű. Szerintem. De én csak egy elfogult feleség vagyok.
Pétankkal kapcsolatban van egy hírem. A Kertészeti Egyetem Arborétumába nemrég (két hete) hétvégén is be lehet jutni. Ott pedig van egy salakos pálya, amin eszményi körülmények adottak a játékhoz. Ha legközelebb helyszínt keresünk... |
|
|
|
|
|
 |
|
Elküldve:
2005.06.17. | 07:23
|
|
|
|
Bocsánat, egykori főnökömről elfeledkeztem, így a homo sapiens sapiens definiciojat módosítani kell, elsimerem. Ezt a kalapot elajándékoztam, de legközelebb figyelni fogok:)
A pétank-találkozós meghívást pedig természetesen el fogom fogadni... |
|
|
|
|
|
 |
|
Elküldve:
2005.06.17. | 10:23
|
|
|
|
lehet, hogy a dugó valójában alien!? bár igaz, hogy az ildinek tudnia kell róla, mi is a pontos helyzet. ugyanakkor az sem kizárt, hogy ő maga is alien, és akkor persze, hogy leplezi a társát! a kérdés ekkor az, hogy vajon mi a céljuk? mit akarnak a földlakóktól?
szerintem felsőgagyon egy alkalommal be fogunk lopakodni a szobájukba, leteperjük őket, odakötözzük az ágyhoz a végtagjaikat, és hosszú, kemény vallatásnak vetjük alá mindkettőt.
vagy egyszerűen csak felnyitjuk a koponyájukat, és meglátjuk!
 |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban Nem szavazhatsz ebben fórumban
|
|